Voor het thuis opladen van uw elektrische auto is een laadpaal of oplaadpunt noodzakelijk. Uw elektrische aansluiting dient daarbij over voldoende capaciteit te beschikken. Deze moet genoeg vermogen hebben om niet alleen uw auto op te laden, maar ook om aan de dagelijkse elektriciteitsbehoefte van uw huishouden te voldoen. Meer informatie over het aanvragen of verzwaren van uw aansluiting vindt u hier.

Op deze pagina leggen we uit wat het verzwaren van uw aansluiting inhoudt, hoe dit proces verloopt, wat uw aansluiting verzwaren kost en waarom dit belangrijk kan zijn voor uw woning. Of u nu een elektrische auto heeft of gewoon uw huis toekomstbestendig wilt maken, het upgraden van uw meterkast kan essentieel zijn. Laten we beginnen met de basis en u door dit proces leiden.

Meer dan 100+ laadpalen geïnstalleerd
Meer dan 10 jaar ervaring
Vakbekwame en opgeleide elektriciens

NEEM CONTACT OP

Wat houd de aansluiting van de netbeheerder in?

De stroomaansluiting die u van uw netbeheerder heeft, is een essentieel onderdeel van uw woning. Deze aansluiting bepaalt hoeveel elektriciteit veilig naar uw huis kan worden geleverd en hoe deze elektriciteit wordt verdeeld.

Er zijn twee hoofdtypen stroomaansluitingen: 1-fase en 3-fasen. Een 1-fase aansluiting is de meest voorkomende in kleinere huizen. Het gebruikt één enkele draad en is geschikt voor dagelijkse apparaten zoals uw tv, koelkast, en verlichting. Daarentegen is een 3-fasen aansluiting krachtiger en kan het meer elektriciteit leveren. Dit type is nodig voor zwaardere apparatuur, zoals een inductiekookplaat of een laadpaal voor uw elektrische auto. Het gebruikt drie draden, waardoor het meer stroom kan dragen.

Een belangrijk aspect van uw aansluiting is hoe deze is afgezekerd. Dit betekent eigenlijk hoeveel stroom er maximaal door de aansluiting mag lopen zonder risico op overbelasting. Bij een 1-fase aansluiting kan dit variëren van 10A voor zeer basale behoeften tot 40A voor meer geavanceerde huishoudelijke behoeften. Voor 3-fasen aansluitingen beginnen de waarden bij 25A en kunnen oplopen tot 80A voor huizen die veel energie vereisen. Het juist afzekeren zorgt ervoor dat uw elektrische systeem veilig werkt en past bij uw energiebehoeften, zonder het risico op overbelasting of schade.

Hoe zie ik wat de capaciteit van mijn aansluiting is?

Bent u niet zeker welk type elektrische aansluiting u heeft? Er zijn meerdere manieren om dit te achterhalen. Deze omvatten het direct controleren van uw elektriciteitsmeter, het raadplegen van uw energierekening, of contact opnemen met uw netbeheerder.

Als op uw elektriciteitsmeter 220/230V vermeld staat, beschikt u over een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te identificeren door de aanduiding 3x 220/230V of 380/400V op de meter. U kunt op uw slimme meter niet zien hoe uw aansluiting is afgezekerd.

U kunt ook op zoek gaan naar het meternummer (EAN-code). Bij slimme meters staat dit nummer meestal onder de streepjescode. Bij traditionele meters vind u het nummer vaak achter de aanduiding ‘No’. Op de website van uw netbeheerder kunt u met het meternummer en uw postcode vervolgens achterhalen welk type aansluiting u heeft.

Aansluiting controleren bij Liander Aansluiting controleren bij Enexis

U kunt de grootte van uw elektrische aansluiting eenvoudig achterhalen door uw energierekening te raadplegen. Op de rekening staat meestal specifiek vermeld welk type aansluiting u heeft, inclusief de capaciteit in ampère of volt. Deze informatie is vaak te vinden in de sectie waar uw tarieven en verbruik worden gespecificeerd.

Advies of hulp bij keuze's voor de aanschaf van een laadpaal?

Neem contact met ons op via verschillende contactmogelijkheden. Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend met u mee te denken.

VRAAG OFFERTE AAN Contact

Welke aansluiting is het beste voor een laadpaal?

Het maximale laadvermogen van je laadpaal hangt af van het aantal fasen en hun stroomsterkte. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we de berekeningen al voor je gedaan. Hieronder vind je een grafiek met de meest gangbare aansluitingen.

In werkelijkheid blijkt het maximale laadvermogen complexer dan in theorie. Hoewel een aansluiting vaak meer stroom aankan, is de limiet van een enkele groep meestal 16 A. Daarom zijn de meeste thuislaadpalen ontworpen voor 1 x 16 A (3,6 kW) of 3 x 16 A (11 kW). Echter, in openbare ruimtes vind je laadpalen die tot 17,2 kW of zelfs 22 kW kunnen leveren.

Kan ik mijn aansluiting laten verzwaren?

Natuurlijk kunt u uw aansluiting laten verzwaren, bijvoorbeeld door over te stappen van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting of door het verzwaren van de hoofdzekering. Dit is een veelvoorkomende stap, vooral als u meer apparaten met een hoger energieverbruik gaat gebruiken, zoals een inductiekookplaat of een elektrische auto. Het verzwaren van uw aansluiting zorgt ervoor dat uw elektrische systeem deze hogere belasting aankan en verhoogt de veiligheid en efficiëntie in uw huis. De procedure hiervoor begint meestal met een aanvraag bij uw netbeheerder. Zij zullen de situatie beoordelen en de nodige aanpassingen maken. Het is belangrijk om te weten dat hier kosten aan verbonden zijn en dat het proces enige tijd kan duren, afhankelijk van de complexiteit van de werkzaamheden en de capaciteit van het lokale netwerk. We raden u aan om contact op te nemen met uw netbeheerder voor een gedetailleerde inschatting en advies afgestemd op uw specifieke situatie. Zo zorgt u ervoor dat alles soepel en veilig verloopt.

Bij het verzwaren van uw aansluiting, zoals van 1-fase naar 3-fasen, is naast de netbeheerder ook een installateur nodig. Na de verzwaring door de netbeheerder moet in uw huis de groepenkast aangepast worden. Dit omvat het installeren van een 4-polige hoofdschakelaar voor veilig gebruik van de 3-fasen en het correct verdelen van aardlekschakelaars over de fasen. Laadpalencentrum kan deze aanpassingen professioneel voor u uitvoeren, zodat uw elektrische installatie veilig en correct functioneert.

Verzwaring aanvragen Liander Verzwaring aanvragen Enexis

Wat kost 1 naar 3-fase of zekering verzwaren?

Bij Liander zijn er verschillende opties beschikbaar voor het verzwaren van uw elektrische aansluiting, elk met eigen kosten. Als u een overstap wilt maken van een 1-fase aansluiting naar een 3-fase aansluiting, kost dit eenmalig €334,58. Voor de verzwaring van een 1-fase aansluiting van 10A naar 35A of 40A, betaalt u €278,64. Interessant is dat het verzwaren van een 1-fase aansluiting van 20A of 25A naar 35A of 40A gratis is. Tenslotte, als u een 3-fase aansluiting van 25A wilt verzwaren naar 35A of hoger, zijn de kosten daarvoor ook €278,64. Al deze bedragen zijn eenmalig en inclusief btw.

Naast de eenmalige kosten voor het verzwaren van uw aansluiting bij Liander, zullen ook uw jaarlijkse netwerkkosten, oftewel het capaciteitstarief, stijgen. Voor een 1-fase aansluiting van 1x10A betaalt u jaarlijks €105,25 inclusief btw. Als uw 1-fase aansluiting verzwaard is naar 1x25A, 1x30A, 1x35A of 1x40A, stijgen de jaarlijkse kosten naar €346,39. Dit tarief geldt ook voor een 3-fase aansluiting van 3x25A. Bij een verdere verzwaring naar een 3-fase aansluiting van 3x35A, loopt het jaarlijkse tarief op tot €1.459,03. Voor een 3-fase aansluiting van 3x50A betaalt u jaarlijks €2.148,01, terwijl een 3-fase aansluiting van 3x63A jaarlijks €2.843,78 kost. De hoogste categorie, een 3-fase aansluiting van 3x80A, komt op een jaarlijks tarief van €3.532,75. Al deze bedragen zijn inclusief btw en reflecteren de toegenomen capaciteit van uw elektrische aansluiting.

LET OP!
Bij het verzwaren van uw aansluiting, zoals van 1-fase naar 3-fasen, is naast de netbeheerder ook een installateur nodig. Na de verzwaring door de netbeheerder moet in uw huis de groepenkast aangepast worden. Dit omvat het installeren van een 4-polige hoofdschakelaar voor veilig gebruik van de 3-fasen en het correct verdelen van aardlekschakelaars over de fasen. Laadpalencentrum kan deze aanpassingen professioneel voor u uitvoeren, zodat uw elektrische installatie veilig en correct functioneert. De kosten hier van zijn afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

VEELGESTELDE VRAGEN

Liander biedt gratis een slimme meter aan bij bepaalde wijzigingen waarbij de oude meter verwijderd moet worden.

Dit is van toepassing bij:

  • Verplaatsen van de aansluiting en meter.
  • Verlichten en verzwaren van gasaansluitingen.
  • Verzwaren van 1-fase naar 3-fasen elektriciteitsaansluitingen, zoals van 1x25A naar 3x25A.

De slimme meter is niet gratis bij:

  • Verzwaring of verlichting van elektriciteitsaansluitingen zonder fasesverandering, bijvoorbeeld van 3x25A naar 3x35A.

Als één van de meters (elektriciteit of gas) verwijderd moeten worden voor een wijziging, worden beide vervangen door slimme meters. Geef aan bij een aanvraag op mijnaansluiting.nl als u tegelijk slimme meters wilt laten plaatsen.

Oude draaischijfmeters die niet geschikt zijn voor 1x35A of 1x40A worden ook kosteloos vervangen bij een aanvraag voor automaten of verzwaring. Behoud van deze meters beperkt echter de mogelijkheden voor verzwaring of vervanging van smeltzekeringen.

Het is niet verplicht om een slimme meter te accepteren. Als u niet wilt dat uw elektriciteits- en/of gasmeter op afstand wordt uitgelezen, zijn er twee mogelijkheden:

  1. Uitschakelen van de Uitleesfunctie: U kunt de slimme meter laten installeren maar de uitleesfunctie uitschakelen. Uw meterkast is dan toekomstklaar, maar u ontvangt geen maandelijks verbruiksoverzicht en moet zelf uw meterstanden doorgeven. Deze functie kan later weer ingeschakeld worden.

  2. Weigeren van de Slimme Meter: Door het weigeren van de slimme meter mist u enkele voordelen, zoals dag- en nachttarief voor elektriciteit, automatische doorgifte van meterstanden, extra inzicht in uw verbruik, variabele energietarieven en correcte registratie van zelf opgewekte energie. Voordat u deze keuze maakt, is het belangrijk om goed te overwegen wat u misloopt door bij uw oude meter te blijven.

De duur van het uitvoeren van een verzwaring door de netbeheerder kan variëren. Wettelijk is er een termijn van 18 weken voor het afronden van een aanvraag. Echter, vertragingen kunnen optreden door factoren zoals maximale capaciteit van het energienet, een tekort aan technisch personeel, en complexiteit van de werkzaamheden. Specifieke omstandigheden, zoals de locatie en de vraag naar duurzame energieoplossingen, beïnvloeden ook de tijdlijn. Voor een nauwkeurige inschatting is direct contact met uw netbeheerder aanbevolen.

Wanneer uw elektrische aansluiting verzwaard wordt, bijvoorbeeld van een 1-fase naar een 3-fase aansluiting, is de betrokkenheid van Laadpalencentrum noodzakelijk. Dit komt omdat de werkzaamheden niet alleen bestaan uit aanpassingen aan het hoofdnetwerk door de netbeheerder, maar ook uit essentiële aanpassingen in uw woning of bedrijfspand.

Laadpalencentrum is verantwoordelijk voor het aanpassen van de groepenkast aan de nieuwe situatie. Dit kan inhouden het plaatsen van een 4-polige hoofdschakelaar voor de 3-fasen aansluiting en het opnieuw indelen of uitbreiden van de groepen om te zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de belasting over de verschillende fasen. Deze aanpassingen zijn belangrijk voor de veiligheid en efficiëntie van uw elektrische installatie.

Advies of hulp bij keuze’s voor de aanschaf van een laadpaal?

Neem contact met ons op via verschillende contactmogelijkheden. Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend met u mee te denken.

VRAAG OFFERTE AAN Contact