Het is belangrijk om te weten hoeveel fasen jouw elektriciteitsaansluiting heeft voordat je overgaat tot de aanschaf van een laadpaal, omdat dit de keuze voor een geschikte laadpaal kan beïnvloeden. Hieronder zullen we uitleggen wat het verschil is tussen een meterkast met 1 fase en een meterkast met 3 fasen.

Een 1-fase elektriciteitsaansluiting wordt vaak aangetroffen in woningen van vóór 2011. Deze aansluiting is geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Echter, als je een laadpaal wilt aanschaffen, kan het zijn dat een 1-fase aansluiting niet voldoende vermogen biedt. Een laadpaal die geschikt is voor een 1-fase aansluiting heeft een vermogen van 16A, waarmee het maximale laadvermogen 3,7 kW bedraagt. Indien je een laadpaal met meer vermogen wilt, kun je ervoor kiezen om jouw elektriciteitsaansluiting te laten aanpassen. Dit kun je aanvragen bij jouw netbeheerder. Een alternatief is om Dynamic Load Balancing te overwegen, waarmee voorkomen wordt dat je energienetwerk overbelast raakt op het moment dat je veel vermogen vraagt.

Een 3-fase aansluiting maakt het mogelijk om gelijktijdig meer elektriciteit te gebruiken. Het vermogen dat deze aansluiting levert is drie keer hoger dan dat van een 1-fase aansluiting. Als je meerdere elektrische apparaten hebt die veel stroom nodig hebben, zoals een warmtepomp, elektrische kookplaat en laadpaal, dan is een 3-fase aansluiting bijna noodzakelijk. Bovendien kun je bij deze aansluiting ook kiezen voor een laadpaal met meer vermogen, zoals een 11 kW laadpaal, omdat er meer vermogen beschikbaar is.

Hoe zie ik wat voor aansluiting ik heb?

Om te achterhalen of je momenteel een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, kun je eenvoudigweg naar je elektriciteitsmeter kijken. Een 1-fase aansluiting wordt gekenmerkt door een weergave van 220/230V op de meter. Als je een 3-fase aansluiting hebt, zul je 3x 220/230V of 380/400V zien staan op de meter. Als je twijfelt over het type aansluiting dat je hebt, kun je ook het meternummer (EAN-code) opzoeken. Bij slimme meters vind je dit nummer meestal onder de streepjescode, terwijl het bij traditionele meters vaak achter de aanduiding ‘No’ staat. Met behulp van dit nummer en jouw postcode kun je op de website van jouw netbeheerder ontdekken welk type aansluiting je hebt.

Advies of hulp bij keuze's voor de aanschaf van een laadpaal?

Neem contact met ons op via verschillende contactmogelijkheden. Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend met u mee te denken.

VRAAG OFFERTE AAN Contact