Elektrische auto’s worden steeds populairder en daarmee wordt het ook belangrijker om een goede laadinfrastructuur te hebben. Gelukkig worden laadpalen steeds slimmer en geavanceerder, wat het opladen van je elektrische auto handiger, efficiënter en duurzamer maakt. In deze blog bespreken we enkele voordelen en functies van slimme laadpalen en welke factoren belangrijk zijn bij het kopen van een slimme laadpaal.

Thuisladen is voor veel elektrische auto-eigenaren een belangrijk onderdeel van het gebruik van hun voertuig. Een slimme laadpaal voor thuis kan hierbij erg handig zijn. Met een slimme laadpaal kun je bijvoorbeeld de laadtijd instellen op momenten dat de energietarieven lager zijn, wat kan helpen bij het besparen van geld op de lange termijn. Bovendien biedt een slimme laadpaal thuis de mogelijkheid om het opladen van je auto te plannen op basis van je dagelijkse routine. Sommige slimme laadpalen bieden zelfs de mogelijkheid om laadsessies te onderbreken om een andere energiebehoefte in huis te prioriteren.

Dynamic load balancing is een handige functie van slimme laadpalen. Dit betekent dat de laadsnelheid van je auto automatisch wordt aangepast om ervoor te zorgen dat er geen overbelasting plaatsvindt in het elektriciteitsnetwerk. Dit is vooral belangrijk bij thuisladen, omdat het elektriciteitsnetwerk in veel gevallen niet berekend is op de piekbelastingen die elektrische auto’s kunnen veroorzaken. Dynamic load balancing is vaak mogelijk met behulp van een slimme meter. Zo kan de slimme laadpaal de belasting op het netwerk monitoren en automatisch aanpassen, om zo een stabiele en veilige stroomvoorziening te garanderen.

Slimme laadpalen werken samen met zonnepanelen

Veel elektrische auto-eigenaren willen graag bijdragen aan een beter milieu, en daarom is het interessant om te weten dat er slimme laadpalen zijn die kunnen samenwerken met zonnepanelen. Een slimme laadpaal kan bijvoorbeeld zo worden geprogrammeerd dat de auto alleen oplaadt op momenten dat er voldoende zonne-energie beschikbaar is. Op deze manier wordt het gebruik van fossiele brandstoffen nog verder verminderd. Bovendien zijn er slimme laadpalen beschikbaar zonder abonnement, wat op de lange termijn een aanzienlijke kostenpost kan schelen. Het is wel belangrijk om bij het kopen van een slimme laadpaal te letten op eventuele abonnementskosten en de functies die je nodig hebt.

Het vermogen dat slimme laadpalen leveren is een ander belangrijk aspect. Thuisladers zijn doorgaans beperkt tot 3,7 kW of 7,4 kW, terwijl openbare laadpalen soms tot wel 50 kW kunnen leveren. Voor mensen die thuis een elektrische auto willen opladen is er echter de mogelijkheid om een slimme laadpaal thuis te kopen met een vermogen van 11 kW. Dit kan het opladen van je elektrische auto thuis nog sneller maken en tijd besparen. Naast slimme laadpalen zijn er ook slimme laadkabels beschikbaar. Deze kabels hebben dezelfde functies als slimme laadpalen, maar zijn kleiner en gemakkelijker te installeren. Slimme laadkabels kunnen bijvoorbeeld automatisch de laadsnelheid aanpassen op basis van de beschikbare stroomcapaciteit, wat de veiligheid en efficiëntie van het opladen van je auto kan verhogen.

Slimme laadpalen bieden veel voordelen voor het opladen van je elektrische auto thuis. Ze kunnen je helpen om kosten te besparen en het milieu te sparen, terwijl ze ook zorgen voor een veilige en efficiënte stroomvoorziening. Het is belangrijk om bij het kopen van een slimme laadpaal te letten op factoren zoals het vermogen, eventuele abonnementskosten en de functies die je nodig hebt. Met de juiste slimme laadpaal kun je optimaal genieten van je elektrische auto en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Bovendien kunnen slimme laadpalen in de toekomst nog geavanceerder worden, met bijvoorbeeld de mogelijkheid om te communiceren met andere slimme apparaten in huis. Zo kan het opladen van je elektrische auto nog naadlozer worden geïntegreerd in je dagelijkse routine.

Advies of hulp bij keuze's voor de aanschaf van een laadpaal?

Neem contact met ons op via verschillende contactmogelijkheden. Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend met u mee te denken.

VRAAG OFFERTE AAN Contact