Dynamic load balancing is in het kort de techniek die ervoor zorgt dat de maximale capaciteit van je hoofdaansluiting niet wordt overschreden.

Wanneer je je meterkast bekijkt zie je de hoofdaansluiting, dit zijn de leidingen en zekeringen tussen het elektriciteitsnet en je meterkast. De hoofdaansluiting heeft een bepaalde waarde in ampères, die samen met het voltage de totale capaciteit in wattage bepaalt. De hoofdaansluiting kan bestaan uit één enkele leiding met één zekering (1-fase) of drie aparte leidingen met drie verschillende zekeringen (3-fase).

Als je plotseling acht stofzuigers van 1500 Watt tegelijkertijd aanzet, wordt de maximale capaciteit overschreden en zal de hoofdzekering afspringen. Meestal gebruiken we echter maar één stofzuiger tegelijkertijd. Het opladen van een elektrische auto kan vergeleken worden met het gelijktijdig gebruik van acht stofzuigers. Dit kan een uitdaging zijn omdat je niet altijd rekening kunt houden met het energieverbruik van je huishoudelijke apparaten en het opladen van je auto. Gelukkig bestaat er nu Dynamic Load Balancing.

De load balancing software controleert voortdurend het totale stroomverbruik van alle apparaten in huis en past de hoeveelheid stroom die naar de auto gaat hierop aan. Hierdoor wordt het opladen van de elektrische auto ondergeschikt gemaakt aan het gebruik van andere apparaten in huis. Als er bijvoorbeeld slechts één lampje aan is, zal de auto waarschijnlijk op volle capaciteit worden opgeladen, op voorwaarde dat de hoofdaansluiting voldoende stroom kan leveren.

Dit kun je instellen op de lader. Als je de afzuigkap, de stofzuiger en de elektrische kookplaat allemaal tegelijkertijd gebruikt, zorgt de load balancing ervoor dat de oplader van de auto zich aanpast aan de op dat moment beschikbare hoeveelheid stroom.

Advies of hulp bij keuze's voor de aanschaf van een laadpaal?

Neem contact met ons op via verschillende contactmogelijkheden. Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend met u mee te denken.

VRAAG OFFERTE AAN Contact