Als eigenaar van een elektrische auto is het belangrijk om te weten hoe je je auto kunt opladen. Een van de beste manieren om dit te doen is met behulp van een laadpaal thuis. Maar wat zijn de kosten van een laadpaal thuis en wat zijn de voordelen? Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Een laadpaal thuis is een oplaadpunt voor elektrische voertuigen dat bij jou thuis wordt geïnstalleerd. Het is ontworpen om het opladen van je elektrische auto veilig en gemakkelijk te maken.

Wat zijn de kosten van een laadpaal thuis?

De kosten van een laadpaal thuis kunnen variëren afhankelijk van het type en merk van de laadpaal. Over het algemeen kun je verwachten dat de kosten voor een basis laadpaal thuis tussen de € 1.000 en € 2.000 liggen, inclusief installatiekosten. Een 3 fase laadpaal thuis is een laadpaal die sneller kan laden dan een standaard laadpaal. De kosten van een 3 fase laadpaal thuis liggen over het algemeen tussen de € 1.500 en € 3.000, afhankelijk van het merk en type van de laadpaal. Als je kiest voor een geavanceerder model, zoals een snellader, dan kunnen de kosten oplopen tot € 5.000 of meer.

Is er subsidie voor laadpaal?

Ja, er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf en installatie van een laadpaal thuis. In Nederland kun je een subsidie aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie bedraagt maximaal € 1.800 per laadpaal en is beschikbaar voor particulieren, bedrijven en VVE’s.

Wat is goedkoper thuis laden of laadpaal?

Thuis laden is over het algemeen goedkoper dan laden bij een openbaar oplaadpunt. Dit komt doordat thuis laden over het algemeen goedkoper is dan publiek laden en omdat je geen extra kosten hoeft te betalen voor parkeren bij een oplaadpunt. Thuis laden is vooral voordelig als je gebruik maakt van zonnepanelen om de energie op te wekken die je nodig hebt om je auto op te laden.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om een elektrische auto op te laden?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om je auto op te laden, hangt af van het vermogen van de zonnepanelen en de grootte van de batterij van je auto. Over het algemeen heb je tussen de 12 en 16 zonnepanelen nodig om voldoende energie op te wekken om je auto thuis op te laden. Dit is echter afhankelijk van het gemiddelde dagelijkse rijgedrag en de grootte van je zonnepaneel systeem.

Wat kost 100 km elektrisch rijden?

De kosten voor het rijden van 100 km met een elektrische auto hangen af van verschillende factoren, waaronder de kosten van elektriciteit en de efficiëntie van de auto. Gemiddeld kost het ongeveer € 5 om 100 km met een elektrische auto te rijden. Ter vergelijking: een auto op benzine kost gemiddeld € 10-15 per 100 km. Elektrisch rijden is in veel gevallen nog steeds goedkoper dan rijden op fossiele brandstoffen. De kosten van elektriciteit zijn over het algemeen lager dan de kosten van benzine of diesel. Daarnaast zijn elektrische auto’s vaak goedkoper in onderhoud omdat ze minder bewegende onderdelen hebben dan conventionele auto’s.

Is elektrisch rijden nog wel voordelig?

Elektrisch rijden kan nog steeds voordelig zijn, vooral als je veel rijdt en thuis een laadpaal hebt. Het kan echter duurder zijn als je vaak op openbare oplaadpunten moet laden, vooral als je geen toegang hebt tot goedkopere laadpassen. In Nederland is het tot en met 2024 zo dat elektrische auto’s geen wegenbelasting hoeven te betalen. Vanaf 2025 worden de regels aangepast en moet er ook voor elektrische auto’s wegenbelasting worden betaald. De exacte hoogte van de wegenbelasting voor elektrische auto’s na 2024 is nog niet bekend.

Conclusie

Een laadpaal thuis kan een waardevolle investering zijn voor eigenaren van elektrische auto’s. De kosten van een laadpaal thuis kunnen variëren, maar er zijn subsidies beschikbaar om de kosten te helpen verlagen. Thuis laden is over het algemeen goedkoper dan laden bij een openbaar oplaadpunt, vooral als je gebruik maakt van zonnepanelen om de energie op te wekken die je nodig hebt. Elektrisch rijden kan nog steeds voordelig zijn, maar het hangt af van verschillende factoren, waaronder de prijs van elektriciteit en de efficiëntie van de auto.

Advies of hulp bij keuze's voor de aanschaf van een laadpaal?

Neem contact met ons op via verschillende contactmogelijkheden. Onze adviseurs staan klaar om vrijblijvend met u mee te denken.

VRAAG OFFERTE AAN Contact